Ξεκινά στην καρδιά της ΕΕ η μεγάλη μάχη για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν. Το πρώτο ραντεβού δίνουν σήμερα οι ηγεσίες των πολιτικών ομάδων, μαζί με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα τα πουν στη διάρκεια του ανεπίσημου δείπνου με τους ηγέτες των «28».
Το πρώτο ραντεβού έχει διερευνητικό χαρακτήρα.
Με δεδομένο ότι οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΛΚ και Σοσιαλιστές) δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος, δεν είναι πλέον δεδομένο ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ (της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας) θα είναι το πρόσωπο στο οποίο θα καταλήξουν όλοι.

Υπάρχει δε ένα νέο δεδομένο: Οι Φιλελεύθεροι του ALDE έγιναν η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στη νέα Ευρωβουλή με πάνω από 100 βουλευτές. Ο ρόλος της θα είναι καθοριστικός για την επιλογή του προσώπου, όχι μόνο αριθμητικά (προφανώς με τις ψήφους των φιλελεύθερων βγαίνει απόλυτη πλειοψηφία), αλλά κυρίως γιατί σε αυτή την ομάδα εντάσσονται οι ευρωβουλευτές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν ηττήθηκε στη Γαλλία από την Μαρίν Λεπέν, ο Γάλλος ηγέτης δεν έχει ιδιαίτερες συμπάθειες προς τον Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ, στο πρόσωπο του οποίου βλέπει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Επιπλέον, αν και ηττημένος, σίγουρα διαθέτει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στην επιλογή προσώπου για την ηγεσία της Κομισιόν, δεδομένου ότι ο ίδιος ηγείται ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, που τοποθετείται στο κέντρο, μπορεί λοιπόν να κοιτάξει και στις δύο πολιτικές κατευθύνσεις. 

Στο πλευρό του είναι και ο μεγάλος νικητής των ισπανικών εκλογών, Πέδρο Σάντσεθ, επίσης πρόθυμος να αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τύπος της Ιβηρικής.

Με δεδομένη την αποδυνάμωση των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, δεν αποκλείεται ο Βέμπερ να μην είναι τελικά το πρόσωπο στο οποίο θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση και τελικά να αναζητηθεί άλλος υποψήφιος.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών έχει προτείνει τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, στον οποίο πιστώνεται η θεαματική και ανέλπιστη επίδοση του κόμματός του (Εργατικοί) στην Ολλανδία.

Σε επίπεδο εδρών, το ΕΛΚ συγκεντρώνει 180 έδρες (23,97%), οι Σοσιαλιστές 146 (19,44%), οι Φιλελεύθεροι 109 έδρες (14,5%), οι Πράσινοι 69 (9,19%) και η ομάδα της Αριστεράς 39 έδρες (5,19%).

Οι ευρωσκεπτικιστές-εθνικιστές συγκεντρώνουν 171 έδρες (22,77%), σε τρεις όμως διαφορετικές ομάδες.

Στα διαδικαστικά: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα ενημερώσει απόψε τους ηγέτες των «28» ότι οι συζητήσεις για τον διάδοχο του Γιούνκερ θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα τεθεί τελική ημερομηνία.

Η θητεία του λουξεμβούργιου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λήγει στις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο, θα παραταθεί μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης. 

Κατά σύμπτωση, στις 31 Οκτωβρίου λήγει και η θητεία του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Εκεί αναμένεται να δοθεί μια ακόμα γαλλο-γερμανική μάχη για τον διάδοχό του.

Το Βερολίνο δεν έχει κρύψει ότι θέλει να δει έναν Γερμανό στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Γερμανός δεν έχει κάτσει στην καρέκλα του προέδρου της ΕΚΤ: ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ολλανδός Βιμ Ντούιζενμπεργκ (1998-2003), ακολούθησε ο Γάλλος Ζαν Κλοντ Τρισέ (2003-2011) και ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι.