Η στιγμή που πολλοί περίμεναν στην Αργεντινή έφτασε, καθώς ξεκίνησε η δίκη στην οποία προσήχθη η τέως πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ για υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος. 
Η 66χρονη πολιτικός, η οποία ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για τις προεδρικές του 2019 για αντιπρόεδρος, κατηγορείται για ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τον επιχειρηματία Λάσαρο Μπάες στη Σάντα Κρους, την επαρχία που βρίσκεται στο νότο της χώρας, όπου μάλιστα η ίδια διατηρεί σειρά ξενοδοχείων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπάες πήρε 51 δημόσιες συμβάσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της προεδρίας της (2007-2015).
Ο Μπάες φέρεται επίσης να απολάμβανε προνόμια επί των ημερών του Νέστορ Κίρνσερ, συζύγου της Φερνάντες, και πρόεδρου της χώρας το διάστημα 2003-2007.
Οι εισαγγελείς τονίζουν ότι οι συμβάσεις υπεγράφησαν με τιμές υψηλότερες των δίκαιων και ότι κάποια από τα δημόσια έργα δεν εκτελέστηκαν ποτέ.
Η Φερνάντες δε Κίρσνερ είναι αντιμέτωπη με αρκετές ακόμη έρευνες για διαφθορά, όμως αυτή είναι η πρώτη που έφθασε στις δικαστικές αίθουσες.
Οι συνήγοροι της τέως προέδρου δηλώνουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως επιφύλαξε ευνοιοκρατική μεταχείριση σε οποιονδήποτε. Η ίδια καταγγέλλει πολιτικό διωγμό από τον νυν πρόεδρο που την διαδέχθηκε το 2015.
Πέραν της τέως προέδρου, για την ίδια υπόθεση δικάζονται ο πρώην υπουργός Σχεδιασμού Χούλιο Ντε Βίδο, άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη. Ο αντιπρόεδρος της, Αμάδο Μπουδού, είναι ήδη στη φυλακή για άλλη υπόθεση.
Η Κίρσνερ εξελέγη το 2017 γερουσιαστής, κάτι που της δίνει ασυλία, αλλά όχι και απόλυτη προστασία από το να κάτσει στο εδώλιο,
Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή έως και 10 χρόνια κάθειρξη, αλλά θα φυλακιστεί μόνο εάν αυτή επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και το κοινοβούλιο αποφασίσει να αρθεί η ασυλία της.
Η δίκη της Φερνάντες αναμένεται να διαρκέσει έως το 2020.