Η Κρήτη έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισµούς, τόσο για τουριστικές επενδύσεις υψηλού επιπέδου όσο και για αγορά εξοχικής κατοικίας, καθώς σηµειώνει καλή σχέση τιµής και απόδοσης σε σύγκριση µε τα δηµοφιλή νησιά του Αιγαίου. Την ίδια ώρα οι µεγάλοι επιχειρηµατικοί όµιλοι, που επενδύουν στο νησί, πρόκειται να δηµιουργήσουν µέσα στα επόµενα χρόνια πάνω από 11.000 κλίνες, οι περισσότερες εξ αυτών σε πολυτελείς µονάδες. Άλλωστε, οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισµού της Κρήτης είναι µεγάλες, καθώς πρόκειται να υλοποιηθούν µια σειρά από υποδοµές, όπως το νέο αεροδρόµιο στο Καστέλι, αλλά και ο Βόρειος Οδικός Άξονας.

Οι επενδύσεις στην Κρήτη

Με διαφορά η µεγαλύτερη επένδυση της Κρήτης είναι το Elounda Hills της εταιρείας Mirum, η οποία πλέον έχει µπει σε φάση υλοποίησης. Με βάση τον σχεδιασµό, η ανάπτυξη του έργου περιλαµβάνει 4 φάσεις, οι οποίες αναµένεται να ολοκληρωθούν σε µια δεκαετία. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η δηµιουργία ενός παραθεριστικού χωριού στην άκρη του κόλπου του Μιραµπέλου, η οποία θα περιλαµβάνει συνολικά 600 κατοικίες και βίλες προς πώληση, καθώς και ένα luxury resort ξενοδοχείο 5 αστέρων µε 137 δωµάτια, υπό το brand name της «1 Hotels», του Νο2 luxury brand των ΗΠΑ, το οποίο θα κάνει το ντεµπούτο του στη Μεσόγειο µε το Elounda Hills.

Οι βίλες στην εν λόγω επένδυση, τις οποίες προωθεί προς πώληση η Santorini Invest - International Realty, θα ξεκινούν από 82 τ.µ. έως και 330 τ.µ. και θα κοστίζουν από 500.000 ευρώ η φθηνότερη έως 2,7 εκατ. ευρώ η ακριβότερη. Ακόµη µία πολυαναµενόµενη επένδυση είναι και η Cretan Sun and Sea Developments, του κυπριακού οµίλου επιχειρήσεων Λεπτός, που σχεδιάζει την κατασκευή του Costa Nopia σε µια έκταση 1.130 στρεµµάτων στα Νοπήγια του ∆ήµου Πλατανιά, στον Κίσσαµο Χανίων. Σύµφωνα µε το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού προϋπολογισµού 202 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθούν 13 γειτονιές µε περίπου 830 κατοικίες και εµπορικά καταστήµατα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών, δύο ξενοδοχεία συνολικής δυναµικότητας 300 δωµατίων και 600 κλινών, ένα ιατρείο κι ένα φαρµακείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών, και ένα µικρό Golf Club (9 οπών). Επίσης, σχεδιάζονται ελικοδρόµιο, υδατοδρόµιο και µαρίνα που θα µπορεί να φιλοξενήσει έως 100 τουριστικά σκάφη.

Εγκρίθηκε

Την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το Cape Tholos έλαβε προ µηνών ο όµιλος Metaxa Hospitality, µετά την τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου, που περιορίζει τη δόµηση. Η εν λόγω επένδυση στην Ιεράπετρα περιλαµβάνει την ανέγερση δύο πολυτελών ξενοδοχείων, δυναµικότητας 300 κλινών το καθένα, και τη δηµιουργία τουριστικού χωριού µε 208 κατοικίες σε ιδιόκτητη έκταση 1.200 στρεµµάτων στην περιοχή Θόλος Καβουσίου. Πρόκειται για µια επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Το Ikos Kissamos θα είναι το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότηµα υπό το εµπορικό σήµα της Ikos Resorts στην Κρήτη. Το resort θα διαθέτει συνολικά 400 δωµάτια, bungalows και βίλες (1.280 κλίνες), που θα εκτείνονται σε παραλιακό µέτωπο µήκους 600 µέτρων. Πρόκειται για µια επένδυση που θα υπερβεί τον αρχικό προϋπολογισµό των 125 εκατ. ευρώ και αναµένεται να ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη του 2025, ενώ έχει ήδη λάβει την οικοδοµική άδεια για την έναρξη κατασκευής. Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΙΚΕ πήρε περιβαλλοντική άδεια για τη δηµιουργία ξενοδοχείου 160 κλινών στη θέση «Καβρός» του ∆ήµου Αποκορώνου.

Η South Cretan Holidays έχει στο πλάνο της ξενοδοχείο 88 κλινών στην περιοχή Αγιος Νεκτάριος Ασφένδου Σφακίων. Πεντάστερο ξενοδοχείο 298 κλινών ετοιµάζει η εταιρεία ΜΙΝΩΑ ΞΤΕ Α.Ε. στη θέση «Λίµνες» στον ∆ήµο Πλατανιά. Νέο 5άστερο ξενοδοχείο µε την επωνυµία Pilots Island, 278 κρεβατιών, θα κατασκευαστεί στον ∆ήµο Αποκορώνου. Στο Λασίθι, στον Αγιο Νικόλαο αναβαθµίζεται και γίνεται 5άστερο το ξενοδοχείο NOVERIAN, µε φορέα του έργου (εκµισθωτή) την εταιρεία Χνάρης Ζαχαρίας και Σία ΑΕΞΤΕ. Παράλληλα, ιδιαίτερη δυναµική σηµειώνουν και οι πολυτελείς κατοικίες στα νότια του νησιού.

Διαβάστε ακόμα: Daily Telegraph: Ποιο νησί κατατάσσει στους 5 ιδανικούς οικογενειακούς προορισμούς της Ελλάδας - Αφιερώματα σε Αυστρία και Ισπανία

Χωριά στο νότιο τµήµα του Νοµού Ρεθύµνου, όπως ο Πλακιάς, το Μαριού και ο Ασώµατος, µε πανοραµική θέα µέχρι τα νησιά της Γαύδου και των Παξιµαδιών, αποτελούν πλέον βασικούς προορισµούς για εκατοντάδες αγοραστές εξοχικών κατοικιών. Συγκεκριµένα, οι τιµές µπορεί να ξεκινούν για πολυτελείς µονοκατοικίες, µε δύο υπνοδωµάτια, κήπο, πισίνα, δίπλα στη θάλασσα, από 250.000 ευρώ και να φτάνουν έως και τα 350.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και νέες κατοικίες που χτίζονται και είναι αξίας 2,5 - 3 εκατοµµυρίων ευρώ. Η µεγάλη ζήτηση προέρχεται κυρίως από επενδυτές της Μέσης Ανατολής, όπως Συρία, Λίβανο, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα µέσω της Χρυσής Βίζας, είτε από τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς ισχυρή είναι η παρουσία των Γερµανών, των Ελβετών, των Σουηδών και των Ολλανδών. Ταυτοχρόνως έντονη κινητικότητα εντοπίζεται και από τους Αγγλους, που έχουν ψηλά στις προτιµήσεις τους την Κρήτη για αγορά εξοχικής κατοικίας.