Mια ελληνική πολυεθνική που θα πρωταγωνιστεί στον κλάδο του εµφιαλωµένου νερού και των µη αλκοολούχων ποτών φιλοδοξούν να δηµιουργήσουν οι οικογένειες Χήτου και Βενιέρη. Μέσα στην εβδοµάδα ανακοινώθηκε η συµφωνία τους, που προβλέπει την απορρόφηση των εταιρειών Green Cola Hellas και Green Cola Operations από τη «Χήτος» ΑΒΕΕ, δηµιουργώντας µε τον τρόπο αυτόν µια ενιαία, µεγάλη εταιρεία στον κλάδο των «non alcoholic, better for you beverages» προϊόντων, υπό την οµπρέλα του Green Beverages Group, µε έδρα το Λονδίνο. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι δύο υπό συγχώνευση εταιρείες είχαν δηµιουργήσει από κοινού το Green Beverages Group τον Ιούλιο του 2022 και από τότε αναζητούσαν τη χρυσή τοµή της επιχειρηµατικής τους συµπόρευσης.

Στο νέο σχήµα που θα προκύψει µετά τη συγχώνευση, το ποσοστό των παλαιών µετόχων της «Χήτος» θα διαµορφωθεί στο 89,8% και των παλαιών µετόχων της Green Cola σε 10,2%. Η νέα, ενοποιηµένη πλέον εταιρεία έχει στην κατοχή της τα σήµατα Ζαγόρι, Ζαγόρι Sparkling, Ζαγόρι Go Green, Green Cola, Green Flavors, Green Mocktails, Ζήρεια, καθώς και την αποκλειστική διανοµή των σηµάτων Evian και Evian Sparkling για την ελληνική αγορά.

Τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται ήδη στα ράφια των µεγαλύτερων retailers παγκοσµίως, συµπεριλαµβανοµένων των Carrefour, Ahold-Delhaize, Walmart, Whole Foods, Kroger και Albertsons, αλλά διακινούνται και µέσω σηµαντικών online platforms, όπως οι Amazon, Ocado, Walmart Μarketplace κ.ά. Η παραγωγή των προϊόντων γίνεται σε πέντε ιδιόκτητα εργοστάσια στα Ιωάννινα, την Ορεστιάδα και την Κορινθία, ενώ η εταιρεία έχει παραχωρήσει το δικαίωµα εµφιάλωσης µέρους των προϊόντων της (licensee agreement) σε τρίτους εµφιαλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε σηµαντικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, την Αµερική και τη Μέση Ανατολή.

200 εκατ. ευρώ τζίρο, από 100 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022, προβλέπει το πενταετές πλάνο της Green Beverages Group

Aλλωστε, η Green Cola έχει συνάψει συνεργασία µε εµφιαλωτές σε 13 χώρες του εξωτερικού, µεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερµανία, η Ισπανία, η Αίγυπτος κ.ά., κατανέµοντας την παραγωγή της, ώστε να εξυπηρετεί και τη διανοµή µέσα από την επίτευξη οικονοµιών κλίµακας και περιορίζοντας το µεταφορικό κόστος που θα απαιτούσε η αποστολή τους από την Ελλάδα.

Η νέα, ενοποιηµένη εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζοµένους τόσο στα εργοστάσιά της όσο και στα κέντρα διανοµής και στα γραφεία της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διπλασιασμός

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πενταετές πλάνο της Green Beverages Group προβλέπει τον διπλασιασµό του τζίρου του οµίλου στα 200 εκατ. ευρώ, από 100 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022 και 120 εκατ. ευρώ που αναµένεται να διαµορφωθεί στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, καθώς και τη µεγέθυνση της κερδοφορίας, ενώ ανοικτό παραµένει το ενδεχόµενο εξαγορών µικρότερων εταιρειών του κλάδου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι µέτοχοι του οµίλου έχουν ως βασικό στόχο την προσέλκυση επενδυτών και την εισαγωγή µελλοντικά της Green Beverages σε ξένο χρηµατιστήριο, πιθανότατα αυτό του Λονδίνου. Γι’ αυτό άλλωστε και επελέγη το Λονδίνο ως έδρα της νέας εταιρείας.

Ο Οµιλος Green Beverages διαθέτει πλέον τρεις θυγατρικές στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή (Ντουµπάι), µε έναν ενοποιηµένο τζίρο που αναµένεται να προσεγγίσει, όπως αναφέρθηκε, τα 120 εκατ. ευρώ το 2023, αλλά και µε ένα δυναµικό πλάνο επέκτασης των δραστηριοτήτων του στην Ευρώπη, την Αµερική, την Ασία και την Αφρική.

Στο πλαίσιο της συγχώνευσης της «Χήτος» ΑΒΕΕ και της Green Cola, εκλέχθηκε νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο στην απορροφώσα εταιρεία, στο οποίο οι βασικοί µέτοχοι αποφάσισαν να µη συµµετέχουν, ενώ διατηρούν τη συµµετοχή τους στο board του Green Beverages Group.

Kαθήκοντα διευθύνοντος συµβούλου του οµίλου αναλαµβάνει ο κ. ∆αµιανός Μπούρκας. O κ. Μπούρκας έχει µακρά προϋπηρεσία, πολλές παραστάσεις και εµπειρία στον χώρο του FMCG και ειδικότερα των beverages τα τελευταία 24 χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

*Δημοσιεύθηκε στο Money Pro στις 8/4/2023