Την εικόνα της αγοράς στον κλάδο των αερομεταφορών θα δώσει η συνάντηση 150 στελεχών από τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ευρώπης στα Χανιά της Κρήτης, περί τα τέλη Απριλίου, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Fraport Greece  θα φιλοξενήσει τη 14η ετήσια συνάντηση των Διαχειριστών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων (ACI EUROPE 14th Regional Airports Conference & Exhibition, RACE 2023).

Από τις 25 έως τις 27 Απριλίου, όλοι οι αρμόδιοι καλεσμένοι θα μεταφέρουν όλα τα νεότερα γύρω από τις συνδέσεις μεταξύ των αεροδρομίων, την καινοτομία, τη στελέχωση στον κλάδο αλλά και τη  μετάβαση στον πράσινο και ψηφιακό αερολιμένα.

Με ετήσια συχνότητα διοργάνωσης, η συγκεκριμένη διάσκεψη τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Αεροπορικού Συμβουλίου (ACI), που εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 χώρες της Ευρώπης.

Η προηγούμενη ετήσια συνάντηση είχε γίνει στο Παλέρμο της Ιταλίας, με οικοδεσπότη την GESAP S.p.A. - Aeroporto di Palermo, ενώ η πόλη που θα αναλάβει τη σκυτάλη για τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς θα ανακοινωθεί τις ημέρες του συνεδρίου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο κλάδος ανακάμπτει και η επιθυμία των επιβατών να ταξιδέψουν παραμένει αδιάκοπη», σχολιάζει σχετικά ο Alexander Zinell, CEO της Fraport Greece, εκφράζοντας τη χαρά του να καλωσορίσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, το 14th ACI EUROPE RACE 2023.

«Ως η εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες ποτέ επενδύσεις στην οικοδέσποινα χώρα Ελλάδα, δεσμευόμαστε η φετινή συνάντηση να είναι τόσο ξεχωριστή όσο και η πόλη που τη φιλοξενεί», προσθέτει, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τα αεροδρόμια, ειδικά τα περιφερειακά, αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις πέρα και πάνω από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των επιβατών.

Από την πλευρά του, ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI EUROPE, σημειώνει ότι θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να συζητήσουν μία πλειάδα θεμάτων που αντικατοπτρίζουν τον σπουδαίο ρόλο των περιφερειακών αεροδρομίων στην προώθηση της συνδεσιμότητας της Ευρώπης.

«Αποτελούν την πρώτη γραμμή του κλάδου μας για τη κλιματική δράση και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, παρέχοντας ζωτικής σημασίας υπηρεσίες σε κοινότητες της Ευρώπης, όπως αυτές των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα, η Fraport Greece διακρίθηκε στα διεθνή βραβεία «2022 Airport Service Quality (ASQ) Awards» για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα κορυφαία αεροδρόμια στην Ευρώπη, στην κατηγορία των αερολιμένων που διαχειρίζονται 5 έως 15 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Όπως πληροφορεί η εταιρεία, το σημαντικό στα κριτήρια της εν λόγω βράβευσης ήταν ότι βασίστηκαν στην άμεση αξιολόγηση από τον ταξιδιώτη, την ημέρα του ταξιδιού.

Πώς θα κλείσει το 2023

Μέχρι στιγμής τα μηνύματα στον κλάδο της αερομεταφοράς και της επιβατικής κίνησης του έτους είναι θετικά, αφού, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού Πτήσεων, στις αφίξεις αεροσκαφών υπάρχει ήδη μία αύξηση 8,8% σε σχέση με το 2022 και 16,1% σε σχέση με το 2019, που θεωρείται η καλύτερη χρονιά προ πανδημίας.

Την ίδια ώρα, αναμένεται αύξηση στις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις κατά 18% σε σχέση με το 2022 και 31% σε σχέση  με το 2019.

Θυμίζουμε και τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΑΑ, σύμφωνα με τα οποία η συνολική επιβατική κίνηση για το 2022 κλείνει με 22,73 ταξιδιώτες και αύξηση 84,1% (σε σύγκριση με το 2021) (και μείωση 11,1% σε σύγκριση με το 2019.

Αν δει κανείς όμως την επιβατική κίνηση της Fraport (από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της εταιρείας), θα διαπιστώσει ότι ανέρχεται σε 31,2 εκατομμύρια επιβάτες, με αύξηση 3,4% σε σχέση με το 2019, πράγμα που ενισχύει τα σενάρια αισιοδοξίας για ένα ακόμα καλύτερο κλείσιμο του έτους.