Ο επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συµβούλιο Αττικής µε την παράταξη «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εµπιστοσύνης» και επί τριάντα χρόνια αιρετός στην Πρωτοβάθµια Αυτοδιοίκηση, Γιώργος Ιωακειµίδης, µιλά στον Περικλή Καπετανόπουλο για το πώς αντιλαµβάνεται τον ρόλο του στη λειτουργία της Περιφέρειας.

Υπάρχουν ζητήµατα στην οικονοµική διαχείριση της προηγούµενης περιφερειακής Αρχής που χρειάζεται να ερευνηθούν;

Οπου υπάρχει καπνός, λογικά, θα υπάρχει και φωτιά. Εµείς έχουµε δει τον καπνό, εδώ και καιρό, και ευτυχώς και η νέα περιφερειακή Αρχή θέλει να λειτουργήσει πυροσβεστικά, ζητώντας τον διαχειριστικό έλεγχο για τις συµβάσεις και τις προµήθειες της τελευταίας τετραετίας. Πλέον είναι στα χέρια των αρµόδιων οργάνων να ερευνήσουν αυτά που ακόµα και η απελθούσα περιφερειακή Αρχή δεν αµφισβητούσε, δηλαδή το συσσωρευµένο ταµειακό έλλειµµα των 162.000.000 ευρώ και το έλλειµµα στον Ε∆ΣΝΑ και όπου αλλού υπάρχει.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε στον Ασπρόπυργο έργα 545 εκατοµµυρίων στη ∆υτική Αττική για βασικά έργα υποδοµής. Υπάρχει σε αυτό το σηµείο σύµπτωση προτεραιοτήτων µε τη δική σας παράταξη;

Το ανέφερα εκτενώς και στα πρώτα Περιφερειακά Συµβούλια, χαιρετίζοντας την πρόθεση του κ. Χαρδαλιά να εκκινήσει το αναπτυξιακό πρόγραµµα από τη ∆υτική Αττική. Ηταν από τις βασικές µας προεκλογικές προτεραιότητες. Η ∆υτική, αλλά και η Ανατολική Αττική, δυστυχώς, έχουν µείνει πίσω στα βασικά έργα υποδοµής, καθιστώντας τες από τις πιο µειονεκτούσες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Η εικόνα, όµως, πρέπει να αλλάξει τάχιστα. Σε αυτό το σηµείο δεν υπάρχει µόνο σύµπτωση προτεραιοτήτων, αλλά και δράσης, καθώς θα είµαστε δίπλα στην περιφερειακή Αρχή, για να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον αναπτυξιακό της σχεδιασµό. Η ένταξη των περιοχών αυτών στο σχέδιο πόλης οφείλει να είναι η πρώτη µας προτεραιότητα.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η αιτία των επαναλαµβανόµενων δολιοφθορών στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας;

Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προοδεύσει. Τα νησιά µας επιτέλους πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε νερό. ∆εν είναι δυνατόν συµφέροντα του παρελθόντος να σαµποτάρουν τη ζωή και το µέλλον χιλιάδων Αιγινητών. Πρέπει η Πολιτεία µε κάθε µέσο να προστατεύσει την εύρυθµη λειτουργία του αγωγού ύδρευσης. Η Ελλάδα έχει κανόνες. Πρέπει επιτέλους να δείξουµε ότι ισχύουν και ότι δεν επικρατούν οι κανόνες της ζούγκλας.

Πόσο εύκολο είναι το ξεµπλοκάρισµα των έργων στο παραλιακό µέτωπο;

Εύκολο µπορεί να µην είναι, είναι όµως αναγκαίο. Αυτό που έγινε τα προηγούµενα χρόνια µε την κακή πορεία των έργων ανάπλασης στον φαληρικό όρµο είναι πρωτοφανές. Η πρώτη φάση των έργων που είχαν ξεκινήσει το 2017, την οποία παρέλαβε η προηγούµενη Αρχή από εκείνη της κ. ∆ούρου, παραδόθηκε έπειτα από πολλαπλές παρατάσεις και τεράστια καθυστέρηση. Για τη δεύτερη φάση των έργων, η οποία ήταν συνολικά ευθύνη του κ. Πατούλη, έπειτα από επαναλαµβανόµενες εξαγγελίες έναρξης για µία τετραετία, τελικά µόλις τον Μάρτιο του 2023 κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη χρηµατοδότησή της, αλλά ακόµη δεν ξέρουµε τον τελικό σχεδιασµό. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι, αλλά και οι οδηγοί που διέρχονται από το παραλιακό µέτωπο υφίστανται µια ταλαιπωρία κατ’ εξακολούθηση. Πρέπει, επιτέλους, αυτό το έργο να ξεβαλτώσει, γιατί σε λίγο καιρό θα αρχίζουµε να το παραλληλίζουµε µε το µετρό της Θεσσαλονίκης.

Πώς προσδιορίζετε τον ρόλο σας απέναντι στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής;

Εχοντας ασκήσει τριάντα χρόνια διοίκηση, ως δήµαρχος Ρέντη και εν συνεχεία στον ενοποιηµένο ∆ήµο Νίκαιας-Ρέντη, γνωρίζω πότε πρέπει να συµφωνούµε και να διαφωνούµε µε τα πεπραγµένα µιας αυτοδιοικητικής Αρχής. Αυτό το πνεύµα, πιστεύω, το έχουµε όλες και όλοι ως παράταξη. Αφενός το λέει και το όνοµά µας, «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εµπιστοσύνης», και αφετέρου το αποδεικνύουµε έµπρακτα, όταν σε µια δύσκολη στιγµή για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, από τον οποίο προερχόµαστε, έχουµε καταφέρει να αφήσουµε στην άκρη τις όποιες αντιθέσεις και να συνθέτουµε όλες και όλοι µαζί για το καλό της Αττικής. Η συνεργασία, δυστυχώς, είναι κάτι που λείπει γενικότερα στην πολιτική σκηνή της χώρας µας. Το στείρο «όχι» έχει ευδοκιµήσει στην Ελλάδα, γιατί η αντιπολίτευση πολλές φορές δεν έχει να προτείνει τις αναγκαίες εναλλακτικές πολιτικές. Εµείς, ως «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εµπιστοσύνης», έχουµε να προτείνουµε δράσεις και παρεµβάσεις. Το έχουµε κάνει από την πρώτη ηµέρα που αναλάβαµε τον ρόλο της µείζονος αντιπολίτευσης. Είµαστε στην Περιφέρεια Αττικής για να κάνουµε ορθότερη τη διαχείριση της διοίκησης του κ. Χαρδαλιά στην Περιφέρεια. Η αντιπολίτευση είναι για να συµφωνεί στα σωστά, αλλά και να διαφωνεί εκεί όπου χρειάζεται.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά