Ένα προληπτικό πρόγραμμα αναβάθμισης κινητήρων diesel πρόκειται να εφαρμόσει η Audi, στοχεύοντας στον περιορισμό των ρύπων που εκλύονται σε πραγματικές συνθήκες.

Η αναβάθμιση αφορά στο λογισμικό των εξακύλινδρων και οκτακύλινδρων συνόλων της φίρμας που πληρούν τις προδιαγραφές EU5 και EU6 επηρεάζοντας συνολικά 850.000 οχήματα της ευρωπαϊκής, κατά κύριο λόγο, αγοράς.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, την Audi να περιορίσει τον μέσο όρο των εκλυόμενων ρύπων της γκάμας της και να εναρμονιστεί με τα όλο και αυστηρότερα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την αναβάθμιση του λογισμικού τους θα δεχθούν και οι αντίστοιχοι κινητήρες που τοποθετούνται σε προτάσεις της Porsche και της VW, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων που θα κληθεί στα εξουσιοδοτημένα σημεία επισκευής των δύο κατασκευαστών.

Η παρέμβαση στο σύστημα διαχείρισης των εν λόγω κινητήρων πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, στη σκιά του σκανδάλου παραποίησης των εκπομπών ρύπων με τη χρήση παράνομου λογισμικού.

Η Audi είναι η δεύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που παρεμβαίνει προληπτικά ώστε να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων των προτάσεών της σε πραγματικές συνθήκες κίνησης.

Προσφάτως η Mercedes-Benz εκπόνησε ανάλογο πρόγραμμα αναβάθμισης κινητήρων diesel με στόχο τη μείωση των εκπομπών οδειδίου του αζώτου.