ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ: Citroen C3 

Το C3 είναι, δίχως αμφιβολία, η πιο πρωτότυπη πρόταση στην κατηγορία του. Και αυτό διότι προσεγγίζει εντελώς διαφορετικά την ιδέα της αστικής μετακίνησης, απευθυνόμενο σε εκείνους που θα εκτιμήσουν τη μινιμαλιστική αισθητική του εσωτερικού του και τις εργονομικές λύσεις που έχουν επιλεγεί σε διάφορα σημεία.

Με μήκος 3,99 μέτρα, το C3 προτάσσει την ευελιξία που πρέπει να διακρίνει ένα αυτοκίνητο πόλης, ενώ τα 300 λίτρα του χώρου αποσκευών περιγράφουν με ακρίβεια τις μεταφορικές του δυνατότητες.

Την γκάμα του γαλλικού μοντέλου συνθέτουν τα εξοπλιστικά επίπεδα LIVE, FEEL, SHINE, ενώ κοινό χαρακτηριστικό αποτελεί ο πλούσιος εξοπλισμός ήδη από τη βασική έκδοση, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ESP με λειτουργία αντιολίσθησης και Hill Assist, για υποβοήθηση της εκκίνησης σε ανηφορικές διαδρομές, τεχνολογία Mirror Screen αλλά και πακέτο ασφάλειας με συστήματα προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας, αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, προσαρμογής ταχύτητας και ειδοποίησης ξεκούρασης οδηγού.

Οι δυνατότητες επιλογής διχρωμίας και η πανοραμική γυάλινη οροφή παρέχουν αναρίθμητες λύσεις εξατομίκευσης που ενισχύουν το νεανικό χαρακτήρα του μοντέλου. Αντίστοιχη ποικιλία υπάρχει και στην γκάμα των κινητήρων βενζίνης και diesel του C3: η έκδοση LIVE διατίθεται με μοτέρ βενζίνης 1,2 λίτρων 68 και 82 ίππων και κινητήρα diesel 1.6 BlueHDi με σύστημα Stop+Start, απόδοσης 75 ίππων.

Στις δύο άλλες εκδόσεις, FEEL και SHINE, ο κινητήρας βενζίνης 1,2 των 82 ίππων πλαισιώνεται από τον ισχυρότερο των 110 ίππων που διατίθεται με μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο έξι ταχυτήτων, ενώ οι diesel επιλογές είναι δύο πάντα: στα 1,6 λίτρα με 75 και 100 ίππους.
Οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 11.950 ευρώ, ενώ με τη χρήση του προγράμματος Citroen Respect η απόκτηση του C3 είναι εφικτή με προνομιακό επιτόκιο 3,9% και αποπληρωμή σε 60 μήνες, από 145 ευρώ τον μήνα.

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟ: Citroen C5 Aircross 

Βασισμένο στην αρχιτεκτονική που αξιοποιείται στα Peugeot 3008 και DS 7 Crossback, το C5 Aircross προβάλλει τη φρεσκάδα που χαρακτηρίζει τις πρόσφατες προτάσεις της Citroen και υπόσχεται «…τους καλύτερους στην κατηγορία του χώρους για τους επιβάτες του πίσω καθίσματος».

Με μήκος 4,50, πλάτος 1,84, ύψος 1,67 και μεταξόνιο 2,73 μέτρα, αναμένεται να διαδραματίσει τον ρόλο του ηγέτη σε διάφορους τομείς, με γυάλινες επιφάνειες ειδικών προδιαγραφών για τη μείωση των αεροδυναμικών και άλλων θορύβων, καθώς και τη χρήση μιας εντελώς νέας ανάρτησης με την ονομασία «Progressive Hydraulic Cushion» για την προοδευτική απόσβεση των κραδασμών.

Η γκάμα των μηχανικών συνόλων θα περιλαμβάνει κινητήρες diesel 1,6 και 2,0 λίτρων BlueHDi και βενζίνης THP 1,6 λίτρων, με μηχανικά και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ θα υπάρχει και plug-in υβριδική έκδοση με συνδυαστική απόδοση 300 ίππους και δυνατότητα κίνησης αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για σχεδόν 60 χιλιόμετρα.

Σε ό,τι αφορά τις εξοπλιστικές προδιαγραφές του μοντέλου, δεδομένη θεωρείται η χρήση συστήματος αυτόματης πέδησης, σε συνδυασμό με το σύστημα διατήρησης και προσαρμογής ταχύτητας (Adaptive Cruise Control) και τεχνολογίες αναγνώρισης οδικών σημάτων και ορίων ταχύτητας, προειδοποίησης παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, επιτήρησης τυφλού σημείου των εξωτερικών καθρεπτών, αλλά και κάμερα 360 μοιρών για ευκολότερη είσοδο και έξοδο από θέσεις στάθμευσης.

Στο εσωτερικό του, πέρα από τον ιδιαίτερο επιλογέα ταχυτήτων, την άποψη της Citroen απηχεί ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών με τους πέντε διαφορετικούς τρόπους απεικόνισης των ενδείξεων, καθώς και η έγχρωμη οθόνη αφής των 8,0 ιντσών στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, η οποία φιλοξενεί το συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto σύστημα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και δορυφορικής πλοήγησης.