Η κορεατική φίρμα έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω μια σειράς teasers τα πρώτα δείγματα του subcompact SUV που ετοιμάζει και το οποίο θα πραγματοποιήσει την επίσημη πρεμιέρα του στην προσεχή έκθεση της Φρανκφούρτης, τον Σεπτέμβριο με την προοπτική να διεκδικήσει μερίδιο από την ολοένα πιο δημοφιλή κατηγορία των μικρών crossover απέναντι σε μοντέλα όπως το Nissan Juke, το Renault Captur αλλά και το επικείμενο Hyundai Kona.

Όπως επιβεβαίωσε επίσης η KIA, το νέο SUV θα ονομάζεται Stonic, μια ονομασία που προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων τονικότητα (tonic) και ταχύτητα (speed).
Ανεξαρτήτως ονομασίας και θέσης στην γκάμα της KIA, όπως αφήνουν να εννοηθεί τα πρώτα σκίτσα το κορεατικό μικρό SUV θα μετουσιώσει το νεότερο σχεδιαστικό κώδικα της φίρμας σε μια πιο περιπετειώδη εκδοχή όπου ξεχωρίζουν οι πιο τονισμένες ακμές και καμπύλες και που σε συνδυασμό με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος τα προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος, τους διογκωμένους θόλους και τις ράγες οροφής, δίνουν το στίγμα της πιο περιπετειώδους υπόστασής του.

Στην αθέατη πλευρά του αν και η ΚΙΑ δεν δημοσιοποιεί προς το παρόν πολλά στοιχεία αναμένεται να βρεθεί μια τροποποιημένη εκδοχή της αρχιτεκτονικής που φιλοξενεί και το supermini της κορεατικής φίρμας, Rio και η οποία θα συνδυάζεται με μια σειρά αποδοτικών κινητήρων όπως ο υπερτροφοδοτούμενος τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης του 1,0 λίτρου καθώς και ο χωρητικότητας 1,4 λίτρων που έκανε πρεμιέρα στη νέα γενιά του Hyundai i30. Την γκάμα θα συμπληρώσει ο diesel CRDi χωρητικότητας 1,4 λίτρων.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό το πρώτο σκίτσο του Stonic αποκαλύπτει ότι δεν θα απομακρυνθεί από το σύνηθες σχεδιαστικό μοτίβο του εσωτερικού του Rio με τη διαφορά ότι η κεντρική οθόνη του infotainment έχει αυξήσει το μέγεθος της και προφανώς τις λειτουργίες της, μειώνοντας τον αριθμό των φυσικών διακοπτών και συμβάλλοντας σε μια λιγότερο κατατμημένη και πιο σύγχρονη εικόνα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της ΚΙΑ, το Stonic θα προσφέρει τόσες δυνατότητες παραμετροποίησης για τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες εντός και εκτός που χαρακτηρίζεται από τους Κορεάτες ως το μοντέλο που θα προσφέρει τις περισσότερες επιλογές.