Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία ξεπέρασαν αυτές των οχημάτων που διαθέτουν βενζινοκίνητους, ντιζελοκίνητους ή υβριδικούς κινητήρες, με την γερμανική Volkswagen να αντικαθιστά την Tesla στην πρώτη θέση παραγωγού οχημάτων που κινούνται με μπαταρία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

 Τα οχήματα με ηλεκτρική μπαταρία (BEV) αντιστοιχούν στο 54,3% όλων των νέων οχημάτων που πουλήθηκαν στη Νορβηγία το 2020. Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ. Το ποσοστό ήταν 42,4% το 2019 και μόλις 1% στη συνολική αγορά πριν από μία δεκαετία, αναφέρει η Οδική Ομοσπονδία της Νορβηγίας.

 Στην προσπάθειά της να γίνει η πρώτη χώρα που θα σταματήσει την πώληση αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη και ντίζελ έως το 2025, η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία απαλλάσσει πλήρως τα ηλεκτρικά οχήματα από τους φόρους που επιβάλλονται σε όσα χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

 Παρόλο που οι πωλήσεις BEV είχαν ξεπεράσει το όριο του 50% σε ξεχωριστούς μήνες, το 2020 ήταν η πρώτη φορά που τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπέρασαν τις πωλήσεις των συμβατικών οχημάτων στο σύνολο του έτους.

 Οι πωλήσεις BEV επιταχύνθηκαν στους τελευταίους μήνες του 2020, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε έναν μήνα τον Δεκέμβριο, με 66,7% της αγοράς αυτοκινήτων.

 Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2021, καθώς όλο και περισσότερα μοντέλα βγαίνουν στην αγορά.

 Σε αντίθεση, τα οχήματα που κινούνται με ντίζελ έχουν υποχωρήσει από το υψηλότερο επίπεδο του 75,7% στη συνολική νορβηγική αγορά το 2011 σε μόλις 8,6% το προηγούμενο έτος.

 

Πηγή: Reuters