Η TEDx μανία που ξεκίνησε το 2009 από την Καλιφόρνια και εξαπλώθηκε σαν κύμα σε όλες τις γεωγραφικές ηπείρους, κατάφερε σε λιγότερο από μια δεκαετία να ενώσει ανθρώπους με ενδιαφέρουσες ιδέες, δημιουργικότητα και πρωτοβουλία σε κάθε γωνία του πλανήτη. Από τον Bill Gates και τον Stephen Hawking μέχρι τον καθένα από εμάς, οι σκηνές των TEDx φωτίστηκαν με ιστορίες ανθρώπων, που έκαναν κάτι διαφορετικό ή άλλαξαν μια συνήθεια, που όχι μόνο εξελίχθηκαν αλλά βοήθησαν και άλλους να κάνουν το ίδιο, που άφησαν πίσω το άγχος της καθημερινότητας και κοίταξαν με αισιοδοξία και τόλμη το μέλλον. Με άλλα λόγια, το TEDx έδωσε την ευκαιρία στους ομιλητές ν’ ανέβουν στη σκηνή και να Δείξουν Ποιοι Είναι! χωρίς περιττά σκηνικά, βαρετές παρουσιάσεις, σκηνοθεσία και σενάριο.

Οι ιστορίες που παρουσιάζονται αρκούν ώστε να γίνουν πηγή έμπνευσης νέων ιδεών, δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα δημιουργικών δράσεων από νέους ανθρώπους σε κάθε πόλη του κόσμου. Οι άνθρωποι που τόλμησαν να μοιραστούν με το κοινό τις σκέψεις τους αποδεικνύουν πως η συνταγή της επιτυχίας αποτελείται από απλά συστατικά: θετική σκέψη, αποφασιστικότητα και εκμετάλλευση των τεχνολογικών πόρων αποτελούν τη βάση για τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. Όπως εξηγεί ο Γιάννης Αλτανόπουλος, Co-Founder & Curator του TEDx Patras: «Η τεχνολογία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει δημιουργικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αναδεικνύει την αγάπη των TEDxsters να διαδώσουν ιδέες άξιες ν’ ακουστούν. Μέσα από το διαδίκτυο επικοινωνούμε, οργανώνουμε τα συνέδρια, ενημερώνουμε την κοινότητα και αλληλεπιδρούμε».

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που προβάλλει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Στόχος του TED είναι με τη δύναμη των ιδεών να μπορέσει να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν τη ζωή τους και τον κόσμο. Η ονομασία TED προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Technology, Entertainment & Design, που αποτελούν αρχικά τους τρεις θεματικούς της τομείς. Μέχρι σήμερα:

  • 18.363 TEDx έχουν διοργανωθεί από το 2009
  • 2.300 videos ομιλιών κάνουν το γύρο του διαδικτύου
  • 167 χώρες σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν TEDx events
  • 10 TEDx Events κατά μέσο όρο τη μέρα πραγματοποιήθηκαν το 2016

Από το 2015 η WIND είναι επίσημος χορηγός του TEDxPatras που φέτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου.