Η παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράµα, στην Αθήνα, προκειµένου να συναντήσει οµοεθνείς του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ’25, εκ των πραγµάτων δηµιουργεί νέα δεδοµένα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν επιβεβληµένη µια προεκλογική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρειο Ηπειρο, κάτι που θα αποφασιστεί (αν δεν έχει συµβεί ήδη) τα επόµενα εικοσιτετράωρα. Με δεδοµένο ότι την Πέµπτη βρέθηκε στα µειονοτικά χωριά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί αυθηµερόν τη Βόρειο Ηπειρο, ενισχύοντας περαιτέρω και τις συµβολικές υποψηφιότητες των Φρέντη Μπελέρη και Πύρρου ∆ήµα.

Όπως και να το κάνουµε, η παρουσία Ράµα δίνει ένα point στον Μητσοτάκη για να βρεθεί, λίγες ηµέρες πριν από τις ευρωεκλογές, στη Χειµάρρα και στις άλλες περιοχές. Πάντως, το κλίµα στη µειονότητα είναι ιδιαίτερα θερµό για τον Έλληνα πρωθυπουργό προσωπικά, ο οποίος ενδεχοµένως και να είναι ο πρώτος που έχει δείξει τόσο µεγάλο σεβασµό στη Βόρειο Ήπειρο.

Το αποτέλεσµα κρίνει και τον ανασχηµατισµό

Με δεδοµένο ότι στις 9 Ιουνίου θα υπάρξει ένα εκλογικό αποτέλεσµα που, σε κάθε περίπτωση, θα αξιολογηθεί και από τον πρωθυπουργό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που το συνδέουν µε τα σενάρια περί ανασχηµατισµού. Απολύτως λογικό, αφού, στην περίπτωση που το κυβερνών κόµµα καταφέρει να κινηθεί µεταξύ 32%-34%, θα µιλάµε για (σχεδόν) απόλυτη επιδοκιµασία της µέχρι τώρα κυβερνητικής θητείας. Και επειδή οµάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, θα ήταν πολιτικά άστοχο µετά την ετυµηγορία των πολιτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν µέσω θέρους, να προχωρούσε σε αναδόµηση του υφιστάµενου πολιτικού σχηµατισµού.

Αν και ο ίδιος είχε αποφασίσει κάποιες διορθωτικές κινήσεις, στην περίπτωση ενός αποτελέσµατος που θα κινείτο πέριξ του 33% ο ανασχηµατισµός θα µετετίθετο για τα τέλη του καλοκαιριού και συγκεκριµένα λίγο πριν από την εµφάνισή του στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό, φυσικά, δεν σηµαίνει ότι µπορεί να αποκλειστεί και ένα συνδυαστικό σενάριο. Να προχωρήσει σε περιορισµένης κλίµακας αλλαγές αµέσως µετά τις ευρωεκλογές και σε έναν πιο δοµικό ανασχηµατισµό πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη, σηµατοδοτώντας ένα γενικότερο restart.

Ενδιαφέρει... Και µιας και ασχοληθήκαµε µε τις πιθανές αλλαγές στην κυβέρνηση, να σας πω ότι, αν στοιχηµάτιζα για το ποιος είναι ο πιο σταθερός υπουργός του Μητσοτάκη, χωρίς δεύτερη σκέψη θα έδειχνα τον Γιώργο Φλωρίδη του ∆ικαιοσύνης.


Αξίζει... Κάτι µου λέει ότι επίκειται συνάντηση (µετά γεύµατος) πριν από τις ευρωεκλογές µεταξύ των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά, που εσχάτως έχουν ενώσει τις αγωνίες τους για τον επόµενο Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Η μετακίνηση Σκυλακάκη στις Βρυξέλλες

Ο ανασχηµατισµός εκ των πραγµάτων είναι συνδεδεµένος και µε τα όσα διακινούνται τις τελευταίες µέρες στα πολιτικοδηµοσιογραφικά γραφεία, σε σχέση µε την απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει το χρίσµα για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον νυν υπουργό Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, βασική προϋπόθεση για να συµβεί κάτι τέτοιο είναι να δοθεί στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, που θεωρείται από τα πλέον σηµαντικά της επόµενης πενταετίας.

Ηδη λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει µια πρώτη συζήτηση µε τους εταίρους µας, οι οποίοι αντιµετωπίζουν απολύτως θετικά µια τέτοια εξέλιξη. Φυσικά, τα όσα συζητούνται σε αυτή τη φάση µε αυτά που θα αρχίσουν να συζητούνται την εποµένη των ευρωεκλογών κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν τεράστια απόκλιση. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγµή που θα επιλεγεί εν ενεργεία υπουργός για τη θέση του επιτρόπου (γιατί παίζει και το ονοµατεπώνυµο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα), εκ των πραγµάτων θα παρασύρει και τις εξελίξεις σε σχέση µε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα.

Από µια καλή τραπεζική πηγή πληροφορήθηκα ότι βρισκόµαστε ενόψει της ανανέωσης της θητείας του διευθύνοντος συµβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Παύλου Μυλωνά.

Καλημέρα


  • Με αφορµή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την ανανέωση της θητείας της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, αξίζει να σηµειωθεί µια πληροφορία, που θέλει τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη να περιµένουν να δουν πώς θα διαµορφωθούν εντός της Ν.∆. οι συσχετισµοί και ακολούθως θα αποφασίσουν. Προφανώς και επενδύουν σε διαρροές από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
  • Ιδιαίτερη απήχηση σε επίπεδο Κρήτης αποκτά η υποψηφιότητα του υιού Καρχιµάκη, που -ως γνωστόν- είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής µε το ΠΑΣΟΚ. Με εξαίρεση τα Χανιά, σε όλους τους άλλους νοµούς ενδεχοµένως να παλεύει µε τον Κουράκη για την πρώτη θέση.
  • Κάπου άκουσα ότι, σε κάθε περίπτωση, ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προέρχεται από την Ελλάδα. Συγκεκριµένα, µου είπαν ότι, αν δεν θελήσει ο Μητσοτάκης, η επόµενη επιλογή είναι ο Στουρνάρας. Πού να το περιµέναµε πριν από καµιά δεκαριά χρόνια ότι οι Ευρωπαίοι, εκεί που µας κυνήγαγαν για τα δάνεια, τώρα θα µας κυνηγούν για να µας δώσουν τα κλειδιά της ΕΚΤ.
  • Με την ευκαιρία να σας πω ότι ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, την επόµενη εβδοµάδα θα ανακοινώσει περαιτέρω µείωση επιτοκίων.
  • Σε Ρέθυµνο και Χανιά θα περιοδεύσει την ερχόµενη εβδοµάδα ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών για θέµατα που σχετίζονται µε το πολύπαθο Κτηµατολόγιο. Αν κατάλαβα καλά, οι δύο νοµοί της Κρήτης αντιµετωπίζουν πολλά θέµατα που συνδέονται µε την κτηµατογράφηση. Γι’ αυτό και, εκτός των άλλων, θα υπάρξει και ειδική καµπάνια, που θα κάνει focus στη Μεγαλόνησο και θα συνδέεται µε το Κτηµατολόγιο.
  • Πριν από καιρό σάς είχα επισηµάνει ότι ένα από τα νέα πρόσωπα που καταγράφουν ιδιαίτερα µεγάλη δυναµική σε επίπεδο Α’ Θεσσαλονίκης είναι ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη συµπρωτεύουσα, Γιάννης Παπαγεωργίου. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, µιλάµε για έναν υπερδραστήριο κοµµατικό αξιωµατούχο, ο οποίος το διάστηµα που βρίσκεται στο γραφείο του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη έχει δροµολογήσει την επίλυση σειράς θεµάτων που απασχολούσαν την πόλη.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών