Η ιστορία γράφτηκε. Ο Ολυμπιακός στον τελικό του Conference League. Για πρώτη φορά στην 99χρονη πορεία του στον χρόνο. Στην αυγή των 100 χρόνων του. Η Αστον Βίλα υποκλίθηκε στην ανωτερότητα του Θρύλου. Στιγμές μοναδικές. Πρωτόγνωρες. Συγκλονιστικές. Στιγμές ανείπωτης χαράς. Εκστασης. Ικανοποίησης. Δικαίωσης. Συγκίνηση και δάκρυα να τρέχουν στα μάτια. Ο Ολυμπιακός στις 29 Μαΐου, θα είναι στην OPAP Arena, σε χώμα ελληνικό, για να παλέψει για το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τι κι αν οι Αγγλοι ήρθαν στην Ελλάδα για να πάρουν εκδίκηση για το βαρύ 4-2 του πρώτου αγώνα. Τι κι αν το ρόστερ τους κοστολογείται με 550 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από εκείνο του Ολυμπιακού. Η ομαδάρα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έκανε ξανά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15fkf4dc8bt)

"Τιμωρός" της Αστον Βίλα, ο απίθανος Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Μετά τα τρία γκολ στο Μπέρμιγχαμ, φύλαγε άλλα δύο για το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το σφύριγμα της λήξης του ημιτελικού από τον Γερμανό διαιτητή Τσβάιερ, προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15f54c9hc49)

Ο Ολυμπιακός έκανε πράξη ό,τι έμοιαζε... τρελό πριν λίγους μήνες

Αυτό που πριν από λίγους μήνες έμοιαζε με όνειρο τρελό και απατηλό, έγινε πράξη. Ο Ολυμπιακός στο τέλος του δρόμου, ένα 90λεπτο μακριά από την κατάκτηση του Conference League. Κόσμος και ομάδα έγιναν ένα, με συνθήματα, τραγούδια, αγκαλιές. Δάκρυα. Ολοι μαζί, με το μυαλό σε κάτι μαγικό. Έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Το Πασαλιμάνι κάηκε. Όπως και όλη η Ελλάδα, όπου υπάρχουν οπαδοί του Ολυμπιακού. Μια νύχτα μαγική, ερυθρόλευκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15f48cqw041)

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, έγιναν τόπος μυσταγωγίας. Εξαψης. Εκεί από όπου ξεκινούν και τελειώνουν όλα. Εκεί όπου, πλέον, υπάρχει υγεία, πίστη, σωστή χημεία και θετική αύρα. Στοιχεία κομβικά για να πετύχεις στον ομαδικό αθλητισμό. Στοιχεία που έκαναν τον καθ' ύλην αρμόδιο, να πάρει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Που μόνο ο ίδιος τις πίστεψε. Ναι, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ο αναμορφωτής του Ολυμπιακού. Ο αρχηγός της "αγέλης". Ο στρατηγός. Αλλά ο Βάσκος δεν θα ήταν εδώ εάν ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έπαιρνε αυτές τις «αντιτουριστικές» αποφάσεις που προαναφέραμε.

Δεν είναι υπερβολή. Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ο Ολυμπιακός ήταν ουσιαστικά εκτός στόχων. Καταβαραθρωμένος πνευματικά και ψυχολογικά, αλλά και πληγωμένος αγωνιστικά. Η απόφαση Μαρινάκη ήταν πολύ απλή και σαφής: Ενίσχυση του δυναμικού και απομάκρυνση ποδοσφαιριστών. Συνολικά 10 μεταγραφές έγιναν για να βοηθηθεί η ομάδα. Αλλά και πάλι ο Κάρλος Καρβαλιάλ δεν είχε το ανάστημα, την προσωπικότητα και το επίπεδο να βγάλει την ομάδα από το τέλμα.

Η 7η Μαρτίου που ο Βαγγέλης Μαρινάκης άλλαξε τη μοίρα του Ολυμπιακού

Η αλλαγή ήταν προσωπική απόφαση του κ. Μαρινάκη. Η επιλογή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, επίσης. Τι κι αν ο Βάσκος δεν είχε επιλέξει ούτε έναν ποδοσφαιριστή στις μεταγραφές. Ο καλός προπονητής βελτιώνει αυτούς που έχει. Και αυτό που έκανε ο 63χρονος τεχνικός ήταν να απογειώσει το δυναμικό του Ολυμπιακού. Δεν ήταν εύκολο. Ούτε απλό. Ούτε όλα πήγαν πρίμα στον Ολυμπιακό. Ο "μήνας του μέλιτος", με τα συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα και την πρόκριση επί της Φερεντσβάρος ακολούθησαν δύο μεγάλα στραπάτσα. Τα οποία, ωστόσο, καθόρισαν τα πού βρίσκεται σήμερα ο Ολυμπιακός.

Εκείνο το σκληρό βράδυ της 7ης Μαρτίου, όταν η Μακάμπι νίκησε με 4-1 μέσα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο κ. Μαρινάκης έκανε την κίνηση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Το ίδιο βράδυ, κάλεσε στη σουίτα του τον Μεντιλίμπαρ. Και έδωσαν τα χέρια για επέκταση της συνεργασίας τους. Το ίδιο βράδυ. Λίγες ώρες μετά το πιο σκληρό αποτέλεσμα των τελευταίων χρόνων. Αντί για ρωγμή στην ομάδα, επελέγη η σταθερότητα. Η στήριξη και η πίστη.

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά ο Ολυμπιακός διέλυσε τους Ισραηλινούς στη Σερβία με 6-1 και η σελίδα γύρισε. "Οταν ήρθα στον Ολυμπιακό πίστευα ότι μπορούσαμε να φτάσουμε στον τελικό του Conference League; Φυσικά όχι. Ούτε που το σκεφτόμουν. Δεν θα πω ψέματα. Αλλά αφότου νικήσαμε 6-1 τη Μακάμπι, αρχίσαμε να το πιστεύουμε. Και με την ομάδα μας, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Και τώρα, παιχνίδι με το παιχνίδι θέλουμε να γράψουμε ιστορία για τον Ολυμπιακό". Τα λόγια του Τσικίνιο στα «Π», μετά τον θρίαμβο επί της Αστον Βίλα, ενδεικτικά της τεράστιας σημασίας όσων έγιναν στον Ολυμπιακό εκείνη τη εβδομάδα.

Το παιδικό όνειρο του Βαγγέλη Μαρινάκη που γίνεται πραγματικότητα

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, το βράδυ της Πέμπτης, έκανε πράξη με την ομάδα της καρδιάς του, το όνειρο 100 χρόνων για τον Ολυμπιακό. Το όνειρο που είχε ο ίδιος από μικρό παιδί. Τότε, που ο πατέρας του, ο αείμνηστος Μιλτιάδης Μαρινάκης, τον έπαιρνε μαζί του στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού. Γαλουχώντας τον με τα ιδεώδη και τις αρχές του κορυφαίου συλλόγου της χώρας. Μια επιτυχία εξαιρετικά αφιερωμένη, με το βλέμμα υγρό και στραμμένο στον ουρανό: "Αυτή η βραδιά είναι αφιερωμένη σε δύο μεγάλους Ολυμπιακούς. Στον πατέρα μου και στον Σάββα τον Θεοδωρίδη. Ο πατέρας μου με μεγάλωσε με μεγάλη αγάπη για τον Ολυμπιακό. Ο Σάββας ήταν μεγάλος Ολυμπιακός, ήταν δίπλα μου, το πίστευε και είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ χαρούμενος που τα βλέπει αυτά σήμερα".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15go9r2lrm9)

Ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού είναι άνθρωπος συναισθηματικός, εκδηλωτικός και φανατικός οπαδός της ομάδας του. Η χαρά του, απολύτως λογική. "Εκατομμύρια κόσμος δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει. Το να παίζει ο Ολυμπιακός σε αυτόν τον τελικό, το να νικάει ομάδες οι οποίες είναι στο Champions League, ομάδες με επταπλάσια μπάτζετ και να παίζει όπως παίζει στην έδρα τους ή όπως στην έδρα μας, μας γεμίζει με πολύ μεγάλη χαρά, μεγάλη αισιοδοξία. Παρά τις δυσκολίες, παρά τα όσα γράφονται, το τι μπορεί να συζητάει ο καθένας, εμείς έχουμε πίστη στα όνειρά μας, τα στηρίζουμε και με σκληρή δουλειά και όλοι μαζί ενωμένοι πιστεύω ότι μπορούμε να κατακτήσουμε την κορυφή. Είναι μια μεγάλη βραδιά, ιστορική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Απόψε όλοι οι Έλληνες είναι μαζί. Τους χρειαζόμαστε όλους σε λίγο καιρό, σε ελληνικά χώματα, για να το σηκώσουμε όλοι μαζί. Είναι κάτι που θα το κάνουμε για την Ελλάδα μας, για τον Θρύλο μας, για τον Πειραιά μας, αλλά πάνω απ’ όλα για τον τόπο μας". 

Ο στρατηγός του έπους του Ολυμπιακού στο Conference League

Στρατηγός αυτής της τρομερής ομάδας, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα, απέκλεισε σε νοκ άουτ αναμετρήσεις τον Ερικ Τεν Χαγκ, τον Μασιμιλιάνο Αλέγκι, τον Ζοσέ Μουρίνιο και το βράδυ της Πέμπτης τον Ουνάι Εμερι. Με το μήνυμά του, σαφές... Θέλει τον τίτλο. Θέλει το δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό τρόπαιο, μετά το περσινό Europa League με τη Σεβίλλη. Θέλει να επιβεβαιώσει αυτό που φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Πως η δική του φιλοσοφία, η δική του ποδοσφαιρική κοσμοθεωρία, είναι κομμένη και ραμμένη για τον Ολυμπιακό. Και αυτή η συνταγή δεν μπορεί παρά να φέρει επιτυχίες.

Δεν είναι μυστικό, εξάλλου, πως ο Βάσκος τεχνικός των Πειραιωτών, είναι ένα πρόσωπο με επιρροή που ξεπερνάει τα φυσιολογικά επίπεδα. Ένα πρόσωπο που βελτιώνει τους γύρω τους. Και απογειώνει τους ποδοσφαιριστές. Διότι είναι δίκαιος. Και σκληρός ταυτόχρονα.

Κολοσσός στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, ο παίκτης των 4 τίτλων Europa League. Η καρδιά του Βιθέντε Ιμπόρα, το λέει ακόμη. Αλλά εάν δεν ήταν ο Μεντιλίμπαρ, κανείς δεν ξέρει πού θα ήταν και εάν θα έπαιζε καν. "Είναι ένας πολύ ξεχωριστός προπονητής. Είναι ευθύς, με ξεκάθαρες ιδέες, με δικαιοσύνη στις επιλογές του, με τρομερή ενέργεια, που σε παρασύρει και σε ωθεί να δουλέψεις περισσότερο, σε κάνει να πιστεύεις στο πλάνο του. Γιατί εκτός των άλλων, ξέρει τι κάνει", είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός χαφ στα «Π», για τον τεχνικό του Ολυμπιακού. Και μπορεί να απέφυγε τη σύγκριση με τον Εμερι, αλλά παραδέχθηκε πως "ο Μεντιλίμπαρ είναι ένας προπονητής, με άλλα χαρακτηριστικά από τον Ουνάι, αλλά είναι νικητής. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα".

Στις 29 Μαΐου, η Καρδιά του Ολυμπιακού θα χτυπάει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στον τελικό με τη Φιορεντίνα. Στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του συλλόγου. Μια στιγμή που περίμεναν γενιές και γενιές να τη ζήσουν. Και επειδή όλα παίζουν ρόλο, ακόμη και για αυτό το παιχνίδι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει κάνει αυτό που πρέπει. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ενημέρωσε τους ποδοσφαιριστές ότι το πριμ κατάκτησης του Conference League θα είναι 5.000.000€! Ναι, μόνο για τους παίκτες...

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο "Secret" της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ".