Η ενόργανη γυμναστική θα είναι πάλι ένα από τα πιο σημαντικά αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024. Ειδικά για τις αθλήτριες του ατομικού, και κυρίως τις Αμερικανίδες, το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό αποτελεί σπουδαία επιτυχία, καθώς γίνονται απευθείας διάσημες. Ή, τουλάχιστον, γίνονταν. Όταν η Μέρι Λου Ρέτον έσπασε την... κατάρα της γυμνάστριας από τις ΗΠΑ με το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό, το πρόσωπό της μπήκε στην κλασική συσκευασία των κορνφλέικς της Κέλογκς.

Η αμέσως επόμενη ήταν η Κάρλι Πάτερσον στην Αθήνα, το 2004. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, στο Πεκίνο, η Νάστια Λιούκιν -κόρη Σοβιετικού γυμναστή αλλά Αμερικανίδα- το ξανάκανε.

Όσο σημαντικές αθλήτριες κι αν ήταν, όμως, ούτε η Ρέτον ούτε η Πάτερσον ούτε η Λιούκιν είναι γυμνάστριες-ορόσημο για το αγώνισμά τους. Διάβολε, δεν ισχύει αυτό για τοτέμ, τη Ρουμάνα Σιμόν Αμανάρ, τις Σοβιετικές Νέλι Κιμ και Λιουντμίλα Τουρίτσεβα. Οριακά γίνεται να διατυπωθεί, κι αυτό εξαιτίας του απαγορευμένου προγράμματος στο δίζυγο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, Όλγκα Κόρμπουτ.


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα τρία σύμβολα και η πρωτιά της Γκάμπι


Τρεις είναι οι γυμνάστριες που αποτυπώνονται ως σύμβολα στην ενόργανη γυμναστική: η Λαρίσα Λατίνινα των συνολικά 18 ολυμπιακών μεταλλίων. Μόλις το 2012, στο Λονδίνο, την προσπέρασε ο Μάικλ Φελπς.Η Νάντια Κομανέτσι, με το πρώτο δεκάρι στην Ιστορία, που έγινε το 1976 στο Μόντρεαλ. Η Σιμόν Μπάιλς, που έγινε η πλέον κυρίαρχη γυμνάστρια των καιρών της και πήρε το χρυσό στο Ρίο, το 2016, ενώ το 2021 συγκλόνισε τον κόσμο του αθλητισμού με την αποχώρησή της και την έγερση της... καυτής πατάτας, του ζητήματος ψυχικής υγείας, το οποίο ακόμη βρίσκεται στο μικροσκόπιο.


Nadia Comaneci VS Simone Biles | Gymnastics Evolution



Η Μπάιλς, στη Βραζιλία, έγινε η τέταρτη στη σειρά Αμερικανίδα γυμνάστρια που κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό. Πέντε χρόνια αργότερα, τα κατάφερε η επίσης Αμερικανίδα Σουνίσα Λι. Δηλαδή Πάτερσον, Λιούκιν, Μπάιλς και Λι.

Υπάρχει και εκείνη που νίκησε στο Λονδίνο, το 2012. Η Γκάμπι Ντάγκλας επισκιάστηκε από την επίγονό της, η θέση της στην Ιστορία της ενόργανης γυμναστικής δεν είναι σίγουρη, παρ’ όλα αυτά η πλέον 28χρονη γυμνάστρια, που σημαίνει ότι πήρε το χρυσό όταν ήταν 16 ετών, ύστερα από μία all time classic μονομαχία με τη Ρωσίδα Βικτόρια Κομόβα, έχει εξασφαλισμένη πρωτιά: η Ντάγκλας έγινε η πρώτη μαύρη αθλήτρια στην Ιστορία που κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό της ενόργανης γυμναστικής.


Guess who's back... 🇺🇸 Gabby Douglas is making a comeback for 2024!


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο δρόμος της Ντάγκλας προς το Παρίσι


Με βάση την πεποίθηση της αντίληψης που έχουν οι μαύροι για το χώρο, το χρυσό της Ντάγκλας ήταν σπουδαία υπόθεση. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει για τη Σιμόν Μάνιουελ, την πρώτη μαύρη Αμερικανίδα που πήρε χρυσό μετάλλιο στην κολύμβηση, στα 100μ. ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016.

Το κατόρθωμα ήρθε ως προειδοποίηση, κάτι που η ίδια η Μπάιλς έκανε πράξη. Η συνεχίστρια της Ντάγκλας ήταν κυριαρχική και ασυναγώνιστη, ωστόσο τα δύο κορίτσια ήταν στην ομάδα που κέρδισε το χρυσό και το 2016. Πλέον, θέλουν αμφότερες να κατορθώσουν κάτι που δεν έχει γίνει πριν στην ενόργανη γυμναστική των ΗΠΑ: να γίνουν οι πρώτες που θα βρεθούν σε τρίτη ολυμπιακή ομάδα.

Η Μπάιλς, ακόμα και αμέσως μετά την ψυχολογική κατάρρευση στο Τόκιο, δεν είχε πει ότι επρόκειτο να αποχωρήσει. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για την Ντάγκλας, για την οποία η απόσυρση συνιστούσε υπόθεση εργασίας, καθώς δεν θα περίμενε κάποιος ότι ύστερα από ένα διάλειμμα οκτώ ετών θα είχε το κουράγιο να επιστρέψει και να διεκδικήσει την πρόκριση.

Η κοπέλα από τη Βιρτζίνια είχε χάσει την ευκαιρία να αγωνιστεί για την πρόκριση στο Τόκιο λόγω Covid.

Ωστόσο, στο American Classic που έγινε στο Τέξας την προηγούμενη εβδομάδα, και στο οποίο ήταν η μεγαλύτερη γυμνάστρια, η Ντάγκλας μπορεί να ήρθε δέκατη στο σύνθετο ατομικό (νίκησε η Τζέιντ Κάρεϊ), παρ’ όλα αυτά πήρε την πρόκριση για το εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (28 Μαΐου-2 Ιουνίου) στο άλμα και τη δοκό ισορροπίας. Αναμένεται να κάνει αίτηση προκειμένου να της δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχει, στην ίδια διοργάνωση, στα άλλα δύο αγωνίσματα, δηλαδή τις ασκήσεις εδάφους και το δίζυγο.


Gabby Douglas 🇺🇲 - 13,350 Beam Comeback routine - American Classics 2024



Τα χρειάζεται, αν θέλει να βρίσκεται στη Μινεάπολη, όπου στις 22 Ιουνίου αρχίζουν τα ολυμπιακά τράιαλ για τη σύσταση της εθνικής ομάδας. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, καθώς και η Λι επιστρέφει. Το εθνικό πρωτάθλημα δίνει τα εισιτήρια. Η Ντάγκλας θέλει να συνδυάσει την εντυπωσιακή επιστροφή της με έναν προσωπικό θρίαμβο, το ταξίδι στο Παρίσι. Και αφού πριν 12 χρόνια κατόρθωσε κάτι που ως τότε δεν είχε γίνει, δεν βλέπει για ποιο λόγο δεν μπορεί να το κάνει.