Ο πανικός αποτελεί πάντα το χειρότερο εχθρό οποιουδήποτε ανθρώπου όταν καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα το μέλλον του. Και ο λόγος για τον οποίο επέλεξε ο Γιάννης Αλαφούζος να δείξει την πόρτα της εξόδου (κάπως άκομψα  είναι η αλήθεια) στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν ο πανικός που κυρίευσε τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, υπό το φόβο της απώλειας ενός ακόμη πρωταθλήματος. Κι ας βρίσκονταν οι "πράσινοι" εντός εγχώριων στόχων και σε απόσταση βολής από την κορυφή της Super League.

Δεν επικαλούμαστε εμείς τον όρο πανικό για να καταγράψουμε τους λόγους για τους οποίους ο Γιάννης Αλαφούζος ταξίδεψε χριστουγεννιάτικα στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Φατίχ Τερίμ. Τους έχει καταγράψει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ο άνθρωπος που έκανε το… προξενιό ανάμεσα στους δύο άνδρες, ο Ατζούν Ιλιτζαλί.

"Ο Αλαφούζος ήταν απελπισμένος από την εικόνα της ομάδας", ήταν τα ακριβή λόγια που χρησιμοποίησε ο “mr Survivor” σε συνέντευξή του στις αρχές Απριλίου, αναφερόμενος στην αλλαγή σκυτάλης της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού που είχε σοκάρει στην εκπνοή του 2023 την ελληνική φίλαθλη κοινή γνώμη.

O Αλαφούζος, ο Τερίμ και το "άδειασμα" του Γιοβάνοβιτς

Ο Γιάννης Αλαφούζος γνώριζε ότι η κίνησή του εμπεριείχε πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας κυρίως σε ότι αφορά τη σχέση του με τη μεγάλη μάζα των φίλων του "τριφυλλιού". Ήξερε επίσης ότι μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης της επιλογής Τερίμ θα ήταν η κατάκτηση ή μη του φετινού πρωταθλήματος της Super League. Από το βράδυ της Τετάρτης η απόφαση αλλαγής του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον Τούρκο "αυτοκράτορα" κινδυνεύει να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο φιάσκο της θητείας του στην διοικητική ηγεσία της ΠΑΕ.

Κι αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί στο παιχνίδι που θα όριζε σε μεγάλο βαθμό τις τύχες του Παναθηναϊκού στη μάχη του τίτλου ο Φατίχ Τερίμ παρουσίασε τον πιο αποκαρδιωτικό Παναθηναϊκό που έχουμε δει σε ντέρμπι η τελευταία τριετία. Μια ομάδα άψυχη, άνευρη, χωρίς έμπνευση και το κυριότερο χωρίς την παραμικρή καθοδήγηση από τον πάγκο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0sknc3m640p)

Καλή και άγια η αναμφισβήτητη και τεράστια προσωπικότητα του κορυφαίου προπονητή που έχει αναδείξει το τουρκικό ποδόσφαιρο, αλλά η αλήθεια είναι (και την έχουμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες) ότι με τον Τερίμ στο τιμόνι τους οι "πράσινοι" θυμίζουν ερασιτέχνες ποιητές σε… βραδιές αυτοσχεδιασμού.

Ο κίνδυνος να μείνει ο Παναθηναϊκός εκτός Ευρώπης και το "πρέπει" του τελικού

Δεύτερον, τα αριθμητικά δεδομένα για το υπόλοιπο της σεζόν μοιάζουν αδίστακτα για τον Παναθηναϊκό, κάτι που φυσικά ισχύει και για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.
Ένας στους τρεις θα κινδυνεύσει πολύ σοβαρά να μην εξασφαλίσει θέση στις ανανεωμένες διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, της επόμενης σεζόν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής των playoffs, η τροπαιοθήκη του νέου μουσείου ιστορίας της ΑΕΚ ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα ακόμη κύπελλο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0sm4r3wj12p)

Η "Ένωση" κρατάει πλέον στα χέρια της το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα και θα κινδυνεύσει να το χάσει μόνο αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει βαθμό ή βαθμούς στα δύο τελευταία ντέρμπι της σε Τούμπα και "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Που κι αυτό να συμβεί πάλι είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί ομάδα που δεν θα υποστεί άλλες βαθμολογικές απώλειες για να την προσπεράσει.  

Τουλάχιστον, ο Παναθηναϊκός του Φατίχ Τερίμ έχει την πολυτέλεια να διεκδικεί το ευρωπαϊκό του εισιτήριο από δύο διαφορετικά μονοπάτια. Απλά, μετά το βατερλό της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να χάσει στον τελικό κυπέλλου από τον Άρη. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μιλάμε για ένα ποδοσφαιρικό φιάσκο, αλλά για μια συνταγή… αυτοκαταστροφής μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που θα μνημονεύεται για πάρα πολλά χρόνια.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".