Η μάχη στα δυτικά της Θεσσαλονίκης

Η Α’ Θεσσαλονίκης ήταν το εκλογικό βαρόµετρο της χώρας. Οποιος κέρδιζε εδώ είχε και την πανελλαδική πρωτιά. Η Α’ Θεσσαλονίκης έδινε κάποιες φορές και την τελική διαφορά µεταξύ της Ν.∆. και του ΠΑΣΟΚ. Οπως το 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε µε τρεις µονάδες διαφορά, όσο και στην Α’ Θεσσαλονίκης. Από τότε πολλά άλλαξαν, µε κυριότερο την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει καθαρή πρωτιά, συγκεντρώνοντας στην Α’ Θεσσαλονίκης ποσοστό 35,8% και κερδίζοντας τη Ν.∆. µε πάνω από 10 µονάδες. Το 2019 και το 2023 η Α’ Θεσσαλονίκης επανήλθε στην παλιά κανονικότητα, µε τη Ν.∆. στην πρώτη θέση, µε αρκετές όµως ιδιοµορφίες. Οπως το σχετικά χαµηλό ποσοστό που συγκεντρώνει εδώ η Ν.∆. Το 2023 το πανελλαδικό «σκορ» της Ν.∆. ήταν 40,6% και στην Α’ Θεσσαλονίκης µόλις 35,3%. Το ίδιο είχε συµβεί και το 2019: 39,8% είχε πάρει η Ν.∆. πανελλαδικά, στην Α’ Θεσσαλονίκης η επίδοσή της ήταν αισθητά χαµηλότερη (35,5%). Λόγω των αυξηµένων ποσοστών της Χρυσής Αυγής, το 2019, της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» το 2023.

Το ΠΑΣΟΚ στα αστικά κέντρα εµφανίζει χαµηλές επιδόσεις. Στις εκλογές του 2023 είχε καταταγεί µόλις τέταρτο στην Α’ Θεσσαλονίκης, µε ποσοστό 8,14% (έναντι του πανελλαδικού 11,8%). Εδώ να προσθέσουµε και το εσωκοµµατικό πρόβληµα που δηµιούργησε η επιλογή της Α’ Θεσσαλονίκης ως βουλευτικής έδρας του Ανδρουλάκη, για να µείνει απέξω ο Χάρης Καστανίδης. Αυτά τα νούµερα προκαλούν πονοκεφάλους στα δύο κόµµατα, που θα επικεντρώσουν την προεκλογική εκστρατεία στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει και ένα ακόµα σηµειολογικό ζήτηµα: Εδώ εκλέγονται βουλευτές τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αντίθετα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης παραµένουν εναρµονισµένα µε τα πανελλαδικά. Το 2019 το κόµµα του Τσίπρα πέτυχε πανελλαδικά ποσοστό 31,5% και στη Α’ Θεσσαλονίκης είχε 0,2% λιγότερο. Τα ίδια και το 2023. Τα ποσοστά του κόµµατος κατακρηµνίστηκαν: 17,8% πανελλαδικά και στην Α’ Θεσσαλονίκης 0,3% χαµηλότερο. Ετσι οι κοµµατικοί σχεδιασµοί κοιτούν προς τα δυτικά. Εκεί η Ν.∆. είχε τα πιο χαµηλά ποσοστά στους ∆ήµους Αµπελοκήπων-Μενεµένης, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά, ενώ σε χαµηλές θέσεις κινείτο και το ΠΑΣΟΚ στους ίδιους δήµους. Καθόλου τυχαίο και το καµπανάκι που χτύπησε για το κόµµα του Ανδρουλάκη µε την 5η θέση που κατέλαβε σε µια τελευταία δηµοσκόπηση που έγινε στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Πίσω από τη Ν.∆., την Ελληνική Λύση, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Κρατήστε το αυτό: Και ο Γιάννης Μπρατάκος θα βοηθήσει στην προεκλογική µάχη της Ν.∆. στη Θεσσαλονίκη.

Πάσχα των υποψηφίων

Οι ηµέρες του Πάσχα σηµαίνουν πολύ τρέξιµο για τους πολιτικούς. Και κυρίως για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, που έτρεχαν από Επιτάφιο σε Επιτάφιο και από Ανάσταση σε Ανάσταση. Η Μαρία Σπυράκη είπε το «Χριστός ανέστη» στην Kάτω Τούµπα, η Βούλα Πατουλίδου παρακολούθησε τον Επιτάφιο των Εµπόρων στον Αγιο Μηνά και ο Θανάσης Εξαδάκτυλος γιόρτασε στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, ενώ την εποµένη επιµελήθηκε και το ψήσιµο του αρνιού.

Την Τετάρτη µετά το Πάσχα ξεκίνησαν οι τελικοί σχεδιασµοί της ηγεσίας της ∆ιοικούσας της Ν.∆. Θεσσαλονίκης για την προεκλογική περίοδο. Ζήσης Ιωακείµοβιτς, Θωµάς Βράνος και Θόδωρος Μητράκας τα είπαν για λίγο σε γνωστό καφέ της πόλης. Μαζί µε τον συντονιστή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιάννη Παπαγεωργίου.

Χιλιόμετρα

Χιλιόµετρα στον νέο αυτοκινητόδροµο Ε65 έκανε τη Μεγάλη Εβδοµάδα ο Νίκος Ταχιάος. Κατ’ αρχάς, για να επισκεφθεί τη Μεγάλη Πέµπτη τα Τρίκαλα και τη Λαµία, µαζί µε τον Χρήστο Σταϊκούρα, και µετά ξηµερώµατα της Μεγάλης Παρασκευής για να επιθεωρήσει την πορεία κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Εγνατία Οδό, κοντά στα Γρεβενά. Το κοντέρ του Ι.Χ. του έγραψε θετικά χιλιόµετρα…

Συν για τον Φιλόθεο

Στα πολύ συν της νέας διακονίας του µητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεου, εγγράφεται η συνένωση πέντε Επιταφίων το βράδυ της Ανάστασης στη Θεσσαλονίκη. Πολύς ο κόσµος που προσήλθε και που δέχτηκε µε πολύ θετικό τρόπο τη νέα πρωτοβουλία του ιεράρχη. Ο Φιλόθεος είναι αλήθεια ότι έχει κερδίσει µέχρι στιγµής και µε το παραπάνω τις εντυπώσεις.

Παππούς

Στους πέντε Επιταφίους της Θεσσαλονίκης εθεάθη ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Συµµετείχε επίσης στην τελετή της Αναστάσεως που διοργάνωσε ο πολύ στενός πολιτικός του φίλος Στέλιος Αγγελούδης, µαζί µε τον νέο µητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο, τον οποίο και εκτιµά πολύ. Ταυτόχρονα δεν έκρυβε τη χαρά του για τα οικογενειακά συµβάντα, καθώς σύντοµα αναµένεται να γίνει για πρώτη φορά παππούς.

Παρουσία Ρουσόπουλου

Στη ∆ιεθνή Εκθεση Βιβλίου που διεξάγεται την ερχόµενη εβδοµάδα στη ∆ΕΘ θα µεταφερθεί η µάχη των ευρωεκλογών στη Θεσσαλονίκη. Στον χώρο θα γίνουν εκατοντάδες συζητήσεις, οπότε σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι θα ανέβουν σε κάποιο πάνελ. Κρατήστε πάντως την παρουσία του Θόδωρου Ρουσόπουλου στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Γιώργος Μουρούτης. Κάτι δείχνει…

50 χρόνια μετά

Μοναδική στιγµή στο φετινό Πάσχα. Το 1974, ο 12χρονος Μαργαρίτης Σχοινάς µε τον µικρότερο αδελφό του, Κώστα, και τον παιδικό του φίλο Στέλιο ∆ηµητρόπουλο φωτογραφίζονταν ως πιτσιρίκια στην ορεινή Φούρκα της Χαλκιδικής. Σήµερα, 50 χρόνια µετά, οι ίδιοι πρωταγωνιστές φωτογραφήθηκαν µε την ίδια πόζα στο πασχαλινό τραπέζι που έστησε ο Σχοινάς στο ίδιο χωριό. Ο ένας είναι πλέον αντιπρόεδρος της Ε.Ε., ο άλλος σύζυγος της δηµάρχου Κασσάνδρας και ο τρίτος στέλεχος της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Μακεδονίας. Τα χρόνια περνάνε, οι ρίζες παραµένουν βαθιές.

Γνωριμίες

Ως ο άνθρωπος του Κασσελάκη στον Βορρά εµφανίζεται στην προεκλογική της εκστρατεία η ∆ώρα Αυγέρη. Η πρώην βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην εκπρόσωπος Τύπου κάνει επισκέψεις σε επιλεγµένες περιοχές, αξιοποιεί τις γνωριµίες που διαθέτει από τον δηµοσιογραφικό χώρο και θα επικεντρωθεί στις πόλεις όπου έχει δύναµη.