Γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Πτολεµαΐδα, µια πόλη που αγαπάει πολύ και από την οποία έφυγε στα 18 της, µε προορισµό την Αθήνα, για να σπουδάσει. Επέστρεψε, όµως, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, και ασχολήθηκε µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι τρεις φορές εκλεγµένη δηµοτική σύµβουλος και πρόεδρος στο νοµικό πρόσωπο του δήµου.

Πρόκειται για την Πίστη Κρυσταλλίδου, υποψήφια ευρωβουλευτή µε τη Ν.∆., η οποία µιλάει στο «Secret» για τα παιδικά της χρόνια στην Πτολεµαΐδα, τα οποία χαρακτηρίζονταν από ανεµελιά. «Θυµάµαι να παίζω στους δρόµους, τα µατωµένα γόνατα, τα παιχνίδια µε τους φίλους. Ηταν πολύ όµορφα τα παιδικά µου χρόνια. Περιµέναµε πάντα το καλοκαίρι για να σταµατήσουµε το σχολείο και να παίζουµε όλη µέρα».

Και µπορεί να κατέβηκε δύο φορές στην Αθήνα για σπουδές, εκείνο όµως που τη «ρίζωσε» εκεί ήταν ο έρωτας. «Συναντήθηκα µε τον ∆ηµήτρη, τον άντρα µου, και, από όταν παντρευτήκαµε, το 2016, δεν έχω φύγει ξανά από την Αθήνα», λέει η ίδια.

Πίστη Κρυσταλλίδου: «Η πολιτική και οι πολιτικοί µπορούν να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων»

Η πολιτική για εκείνη ήταν µονόδροµος, αφού στο σπίτι άκουγε συνεχώς τον πατέρα της, ο οποίος ήταν πολιτικά ενεργός και δηµοτικός σύµβουλος, να µιλά για πολιτικά θέµατα. Η ίδια αγάπησε την πολιτική όταν ο ∆ήµος Πτολεµαΐδας φιλοξένησε για µία εβδοµάδα παιδιά από τη Σερβία που είχαν χάσει τους γονείς τους στον πόλεµο. «Είχε αναλάβει ο πατέρας µου να τους φέρει από το Βελιγράδι. Τους φιλοξενήσαµε κι εκείνη τη µία εβδοµάδα που πέρασα µαζί τους κατάλαβα ότι η πολιτική και οι πολιτικοί µπορούν να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων και να γίνουν αιτία καλού», περιγράφει η Π. Κρυσταλλίδου.

Από τη θέση της προέδρου της ΑΜΚΕ Win Cancer εργάζεται µε όλες της τις δυνάµεις για τη διαµόρφωση ενός νέου πλαισίου φροντίδας, όπου όλοι οι ασθενείς µε καρκίνο θα έχουν πρόσβαση στη βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία, αποκατάστασης και επανένταξη στην κοινωνία. Αυτός είναι και ο στόχος της για την Ευρωβουλή. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιλαµβανόµενη ότι ο καρκίνος µόνο µέσα από την εφαρµογή µιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής µπορεί να αντιµετωπιστεί αποτελεσµατικά, προχώρησε ήδη από το 2021 στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου ∆ράσης κατά του καρκίνου, µε το οποίο επιχειρείται µια ολιστική προσέγγιση της ασθένειας. Σε αυτό το περιβάλλον, η νέα Ευρωβουλή καλείται να επισφραγίσει και να επικαιροποιήσει τη συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια», εξηγεί η Πίστη Κρυσταλλίδου.

Οι φίλοι της τη θεωρούν πεισµατάρα. Και είναι! Αν βάλει κάτι στόχο, το πετυχαίνει µε την επιµονή και την εργατικότητά της.

«Εχω βιώσει την απώλεια πολύ αγαπηµένων µου ανθρώπων»

Η Π. Κρυσταλλίδου έχει περάσει αρκετές δυσκολίες στη ζωή της. Και µέσα από αυτές βγήκε πιο δυνατή. «Εχω βιώσει την απώλεια πολύ αγαπηµένων µου ανθρώπων. Το 2006 έχασα τον αδερφό µου, Γιώργο, από τροχαίο. ∆εν φορούσε ζώνη. Αυτό µας πλήγωσε οικογενειακά. Νόµιζα πως δεν θα µπορέσω ποτέ να πατήσω στα πόδια µου. Τελικά, όλοι µαζί αγαπηµένοι κάναµε το επόµενο βήµα στην καθηµερινότητά µας. Πάντα, φυσικά, µας λείπει ο Γιώργος. Τίποτα δεν είναι το ίδιο χωρίς τον Γιώργο. ∆έκα χρόνια µετά, έπρεπε να αντιµετωπίσω την απώλεια ξανά. Εχασα τον σύζυγό µου, ∆ηµήτρη Σιάχο, από καρκίνο. Ηταν µια πραγµατικά συγκλονιστική στιγµή για µένα. ∆εν πίστευα ότι έπρεπε να ξαναπεράσω την ίδια δοκιµασία. Η συνάντησή µου µε τον ∆ηµήτρη µού καθόρισε τη ζωή, όχι επειδή τον παντρεύτηκα, αλλά επειδή είχα τη δυνατότητα να σταθώ δίπλα σε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, ο οποίος έδωσε σκληρή µάχη µε τον καρκίνο. Αυτό άλλαξε την ιδιοσυγκρασία µου εντελώς. Ηταν γενναίος, βαθιά πολιτικοποιηµένος και επέλεξε την ασθένειά του να την κάνει δύναµη για τους ασθενείς µε καρκίνο. ∆ηµιουργήθηκε µια αστική, µη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται µε τους ανθρώπους που νοσούν και τους ανθρώπους που στηρίζουν τους καρκινοπαθείς. Είµαστε πολύ περήφανοι για την πορεία του. Πρόσφατα πετύχαµε το δικαίωµα στη λήθη, µια προσπάθεια που ξεκίνησε η Ελληνική Οµοσπονδία Καρκίνου. Τι είναι το δικαίωµα στη λήθη; Είναι το δικαίωµα των ανθρώπων που είχαν εµπειρία καρκίνου να ξεχάσουν. Να µην τους ακολουθεί το ιατρικό τους ιστορικό. Να µπορούν να κάνουν ασφάλειες ζωής. Τι σηµαίνει αυτό; Εφόσον µπορούν να κάνουν ασφάλειες ζωής, µπορούν να πάρουν και µεγάλα δάνεια είτε για αγορά σπιτιού είτε για να φτιάξουν τις επιχειρήσεις τους», εξοµολογείται η Π. Κρυσταλλίδου.