Αν συγκράτησα κάτι από τα πολλά και σημαντικά που είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στην παρέμβασή του στο διεθνές συνέδριο της ΤτΕ για την εμπειρία από την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση είναι πως οι τράπεζες που χρεοκοπούν, όσο μεγάλες κι αν είναι, δεν θα πρέπει να διασώζονται με τα χρήματα των φορολογούμενων ούτε να επιτρέπεται στους τραπεζίτες να φορτώνουν τη δική τους κακοδιαχείριση στους πολίτες, μόνο και μόνο επειδή μια τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να αποτύχει». Θα πρέπει, λέει ο Γ. Στουρνάρας, να βάζουν λουκέτο, όπως όλες οι επιχειρήσεις, με συντεταγμένο όμως τρόπο, ώστε να μην κλονίζεται η σταθερότητα συνολικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στις πιο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν είναι, κατά τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, η εναρμόνιση όλων των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση πρέπει πρώτα να… χάσουν οι Γερμανοί, των οποίων η βελόνα έχει κολλήσει στο «nein».

Η πράσινη μετάβαση και τα αιτήματα των τραπεζών

Διάβαζα -και το βρήκα πολύ λογικό- ότι η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές θα επιδιώξει με αίτημά της στην Κομισιόν να πάνε πιο πίσω χρονικά οι φιλόδοξοι στόχοι της «πράσινης μετάβασης» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που απαιτούν -με τα σημερινά δεδομένα- κονδύλια 25 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία και συνολικά 75 δισ. ευρώ ως το 2040!

Δεν ξέρω πώς σκέφτονται οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, και πιθανόν να έχουν δίκαιο σε κάποια πράγματα, γιατί έχουμε και μια κλιματική αλλαγή να αντιμετωπίσουμε. Αλλά σε μια χώρα που τώρα βγαίνει από την κρίση, με παμπάλαια σπίτια και ετοιμόρροπα δημόσια κτίρια, πού θα βρεθούν τόσα λεφτά για να αλλάξουμε καυστήρες, κλιματιστικά, κουφώματα, συστήματα θέρμανσης κ.λπ.; Μιλάμε για κόστος που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ κι αν το κάνουμε «ταλιράκια», θα πρέπει να ξοδεύουμε κάθε χρόνο 5 δισ. ευρώ. Τα έχουμε;


Οι επενδύσεις και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Απίστευτα ποσά επενδύονται πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία Quid «μέτρησε» κεφάλαια σχεδόν 60 δισ. δολαρίων μόνο πέρυσι. Από αυτά τα 18,3 δισ. επενδύθηκαν στις υποδομές ΑΙ και την έρευνα. Αλλά αυτό που προσωπικά με εντυπωσίασε είναι ότι 8,1 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν στην τεχνολογία που επιτρέπει στους υπολογιστές να κατανοούν και να ερμηνεύουν την ανθρώπινη γλώσσα. Ξέρετε αυτό που λέμε ότι τα κινητά «μάς ακούν» ή τα διάφορα chatbot των χρηματιστηριακών εταιρειών που λειτουργούν ως ψηφιακοί επενδυτικοί σύμβουλοι.

Ηχηρή η επιστροφή των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας 

Ηχηρή η επιστροφή των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά την πασχαλινή ραστώνη. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τις 1.500 μονάδες (στις 1.493,65 μονάδες χθες με νέα υψηλά 13 ετών), με τους χρηματιστές να βάζουν πλέον στη μεγάλη εικόνα τις 1.650 μονάδες.

Οδηγός σε αυτή τη νέα ανοδική κίνηση η μετοχή της Εθνικής, όπου, όπως λέγαμε, η προετοιμασία για τη διάθεση δεύτερου πακέτου μετοχών από το ΤΧΣ τροφοδοτεί με καύσιμα το ράλι. Με τη χθεσινή της άνοδο κατά 4,17% στα 8,5 ευρώ, είναι πλέον η τράπεζα με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στην Ελλάδα (7,775 δισ. ευρώ) αφήνοντας ελάχιστα πίσω τη Eurobank με 7,644 δισ. ευρώ. Η απόδοση δε από την αρχή του έτους ξεπερνά το 35% για τη μετοχή.

Προχθές αργά το βράδυ εντάχθηκαν στον παγκόσμιο δείκτη ΜSCI Small Cap Index οι μετοχές της Optima Bank και του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στον δείκτη της Morgan Stanley για τη μικρή κεφαλαιοποίηση, είχαν εισαχθεί φέτος το Φεβρουάριο και οι μετοχές των Intrakat και Intralot.

Στα 3,25 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους με τη διαφορά στα ταμεία να την κάνουν οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς χιλιάδες ήταν οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν εφάπαξ τον φόρο, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν περίπου 1 δισ. ευρώ έσοδα.